Spectrum meubellijn
spectrummeubels
In de jaren ‘80 was een Spectrum encyclopedie een kostbaar bezit. Het was een prachtige en bijna onuitputtelijke bron van kennis, vaak bijeengespaard in termijnen en trots tentoongesteld als het pronkstuk van de boekenkast. De encyclopedie was al eeuwenlang een belangrijke informatiedrager en de totaal bijna drieduizend gulden meer dan waard. Ze zou waardevast blijven en kon worden nagelaten aan kinderen en kleinkinderen. Althans tot aan de digitale revolutie. Toen pasten vierentwintig delen ineens op één cd-rom. Nu verkruimelt het internet het idee van vastgelegde algemene kennis. De oude dragers nemen teveel fysieke ruimte in; ze staan in de weg en op Marktplaats komt langzaam een stroom afgedankte encyclopedieën op gang.
Robert Wierenga en Loes Glandorff ontdekken opnieuw hoe mooi de Spectrumencyclopedieën zijn. Ze transformeren complete encyclopedieën tot spectrummeubels voor kunstenares Everdien Breken. Vijf complete encyclopedieën van Marktplaats worden daarmee twaalf krukken, vier tafels en een hakblok.
gebruikers – De oude bezitters vertellen elk een ander verhaal. Bij de één werd er nauwelijks in gebladerd, bij de ander waren ze driftig gebruikt voor school of studie, soms door meerdere generaties. Favoriete pagina’s met prachtige illustraties werden keer op keer bekeken. Na de intrede van internet in de huiskamer verhuisden alle delen nog een paar keer, van boekenkast naar zijkamer, van zijkamer door naar zolder en uiteindelijk worden ze bij een opruimronde verkocht tegen een paar tientjes voor de waarde van het papier. De verkopers zijn blij dat de boeken een bestemming krijgen, al is het maar als meubel.
transformatie – Wat gebeurt er dus met deze rijke oude informatiedragers? Ze worden opgesloten in archieven, staan te verstoffen in kasten, worden herontdekt en tentoongesteld of vernietigd. Ze kunnen echter ook verwerkt worden tot nieuwe objecten of er kan mee worden gespeeld.
Dat alles gebeurt precies met de spectrummeubels. De boeken worden opgesloten in de krukken maar zijn klaar om in te bladeren; ze zijn in de tafel weer anoniem weggestopt, maar ook op de tafels tentoongesteld; op het hakblok de informatie vernietigd; op de tafelbladen verzin je spellen met repen informatie, kaften en geïndexeerde kaarten.
De oude informatiedragers geven nieuwe betekenis en dragen de mensen die de encyclopedie opnieuw waarde geven.
uitvoering – De collectie is gemaakt van hoogwaardig FSC berkenmultiplex afgewerkt met natuurvriendelijke Aurobeits en Osmowas, blauwe spanbanden en Spectrumencyclopedieën. De boeken vergaan in het verbruik maar kunnen steeds weer opnieuw worden aangevuld met de grote stroom afgedankte en daardoor vrijgekomen encyclopedieën.
kleuren – Het palet ontleent zijn kleuren aan de boekdelen zelf en bevat de tinten:
– aalscholversmijnbouw (deel 1,13)
– argentiniëonteigening (deel 2,14)
– bewijsplastics (deel 3,15)
– causaliteitretorica (deel 4,16)
– dennenskisport (deel 5,17)
– electronicastyreen (deel 6,18)
– ‘Frans I’-variété (deel 7,19)
– waterstofgrafologie (deel 8,20)
– humoraa-DYJ (deel 9,21)
– jordaniëdyk (deel 10,22)
– kunstlei-sau (deel 11,23)
– maltasaub (deel 12,24)
.pdf van het volledige artikel in de ‘nieuwe Spectrumencyclopedie